Історія походження стейків

04/04/2019

Стейк — це товстий шматок добре прожареного м’яса, приготований на грилі або на вогні. Походження цієї страви нерідко пов’язують з Давнім Римом, де богам приносили в жертву биків, після чого смажили на решітках їх м’ясо, щоб покласти на вівтар.

Поява стейка як страви сталася значно пізніше Стародавнього Риму, приблизно в XV столітті в Англії, коли молодих бичків стали особливим чином відгодовувати заради м’яса, а в рецептурній книзі з’явилася інструкція, як готувати яловичину на відкритому вогні. Саме англійською вимовою пояснюється те, що назву смаженої яловичини європейські народи запозичили у англійців. Наприклад, ростбіф і біфштекс мають англійське походження.

В сучасному вигляді стейк з’явився в той час, коли в Америку завезли биків породи Лонгхорн. Саме звідси починається історія американського стейка, який за багато років популяризації став національною стравою США і їх головним внеском у світову кулінарну культуру. У великих американських містах, таких як Чикаго і Нью-Йорк з’явилися легендарний стейки Рибай, Стріплойн і Портерхаус.

Стейк Рибай

Рибай — найвідоміший в світі стейк, який готується тільки з елітних сортів м’яса. Він нарізається з відруби яловичини на перетині чотирьох м’язів, між п’ятим і дванадцятим ребром. Безліч жирових прошарків і низьке навантаження на групу м’язів в цій зоні тіла тварини, роблять стейк неймовірно соковитим і ніжним.

У США Рибай подається без кісточки в центральній частині стейка, тоді як в Австралії та Новій Зеландії цей зріз подається з кісткою ( стейки Томагавк і Ковбой). З видаленою кісткою він називається «скотч-філе».

Стейк Стріплойн

Стріплойн перекладається з англійської як філейна смуга. Історія цього преміального стейка починається з ресторану Delmonico’s, відкритого в Нью-Йорку в 1827 році, який першим запропонував в якості фірмової страви вирізку з відруби тонкого краю, назвавши її стейком Delmonico. Іноді Стріплойн називають стейком «Нью-Йорк», в честь міста в якому його подали вперше.

У Новій Зеландії та Австралії він відомий як Porterhouse and Sirloin (стейк з Стріплойна) і може бути знайдений в Довіднику з австралійським м’ясом під кодами з 2140 по 2143. У Канаді більшість постачальників м’яса називають цей розріз смугою, по-французьки – contre-filet.

Стейк Портерхаус

Походження стейка Портерхаус не має єдиної версії. Одні стверджують, що він вперше був приготований в Кембриджі, штат Массачусетс в ресторані Захарії Б. Портера, в честь якого страва і отримала свою назву. Інші дотримуються версії, що стейк став називатися Портерхаус через готелі Porter House Hotel в Флауері Бранч, штат Джорджія, де стейк подавався у власних ресторанах і користувався великою популярністю.

Інші статті

Зручна оплата
  • прийом замовлень 24/7;
  • готівковий розрахунок при отриманні товару;
  • безготівковій розрахунок (тимчасово обмежено).

***УВАГА! Оплата за стейки за допомогою платіжної системи LiqPay, тимчасово недоступна.

Швидка доставка

Власний автопарк, дозволяє безперебійно і в короткі терміни здійснювати доставку нашої продукції замовникам.

Конкурентні ціни

15-річний досвід роботи. Індивідуальний підхід до клієнтів.

Наша продукція

Товар доданий у кошик