Як правильно готувати шашлик на вугіллі

04/04/2019

Шашлик — це, напевно, найпопулярніша м’ясна страва в нашій країні. Його готують практично з усіх видів м’яса та різними способами, але традиційним вважається шашлик, посмажений на вугіллі.

Вибираємо м’ясо для шашлику

Приготування ідеального шашлику починається з вибору м’яса. Це може бути яловичина, свинина, баранина або курка, але головне — м’ясо повинно бути з молодої тварини і бути свіжим. Потрібно звернути увагу і на його запах: вирізка зі свіжої туші пахне приємно, трохи солодкувато. Якщо від м’яса сильно пахне кров’ю, відчувається різкий кислий або аміачний запах — воно зіпсовано. Колір вирізки повинен бути однаковим, тон — рівним з легким блиском. Наприклад, баранина і яловичина на зрізі будуть яскраво червоними, а свинина — рожевою.

Які дрова потрібні для шашлику на вугіллі?

Справедливо відзначено, що м’ясо смачніше, якщо його смажити на вугіллі з фруктових дерев. Оптимальним вибором стане стовбур виноградної лози, ретельно висушений і позбавлений листя. Якщо такої деревини немає, альтернативою їй стане слива, абрикос, яблуня та дрова інших фруктових дерев.

Менш кращі, але цілком прийнятні, такі дерева як дуб, клен, каштан, осика, липа і тополя. Не рекомендується використовувати для мангала деревину хвойних дерев — сосни або ялини, так як вони містять смоли, які при згорянні виділяють густий темний дим і їдкий запах. Якщо немає відповідних дров, краще купити готові в магазині або взяти деревне вугілля.

Смажимо шашлик на вугіллі

Для смаження м’яса на мангалі беруть найчастіше шампури середньої товщини: на них легко нанизати шматочки шашлику і вони не просідають над вугіллям. Тонкі шампури підійдуть для овочів, грибів і хліба, а товсті краще залишити для крилець або реберець.

Головне правило готування шашлику на мангалі — м’ясо смажиться не на вогні, а запікається над вугіллям. Це прописна істина, якою багато хто нерідко нехтує в спробі приготувати м’ясо швидше або надати йому апетитну кірочку. В результаті м’ясо над вогнем просто згорає і перетворюється в вугілля, яке неможливо споживати.

Щоб шашлик на вугіллі вийшов смачним, потрібно правильно вибрати висоту розташування шампурів над вогнем. Для цього проводиться дуже просте вимірювання: над вугіллям піднімається аркуш паперу і висота, на якій він почне звуглюватися — оптимальна для смаження м’яса. Кожен шампур повинен бути віддалений від сусіднього мінімум на 2-3 см, а під час приготування їх потрібно регулярно перевертати, щоб м’ясо рівномірно просмажилося і не підгоріло.

Як виглядає правильно приготований шашлик на вугіллі?

Шашлик можна вважати готовим, якщо кожен шматочок м’яса на шампурі має темно-коричневий колір, смачний запах і виділяє трохи соку при натисканні, при цьому не відрізняється від інших за кольором, запахом і текстурою. Сік правильно прожареного м’яса повинен бути світлим, без червоності, а якщо його немає — значить, шашлик пересушений і для наступної партії потрібно зменшити час смаження або трохи полити вугілля водою. Правильно замариноване м’ясо готується протягом 20 хвилин.

Інші статті

Зручна оплата
  • прийом замовлень 24/7;
  • готівковий розрахунок при отриманні товару;
  • безготівковій розрахунок (тимчасово обмежено).

***УВАГА! Оплата за стейки за допомогою платіжної системи LiqPay, тимчасово недоступна.

Швидка доставка

Власний автопарк, дозволяє безперебійно і в короткі терміни здійснювати доставку нашої продукції замовникам.

Конкурентні ціни

15-річний досвід роботи. Індивідуальний підхід до клієнтів.

Наша продукція

Товар доданий у кошик